Taitto kurssi, toiselta nimeltään julkaisutaitto piti sisällään valokuvauksen perusteet, historian ja studio käytännöt, sekä tarinallisen kuvakerron perusteeet ja julkaisun suunnittelun perusteet kuten taiton, painotyön ja lehtisidonnan. Kurssin päätehtävä oli luoda oma lehtijulkaisu henkilöreportaasi tyyliin. Jokaisen tulisi etsiä itselleen haastateltava ja kuvattava josta tuottaisi julkaisun. Kurssi alkoi valokuvauksen historialla, perehtymällä kuvaaja esittelyihin ja tyylisuuntien syntymään. Ensimmäisen viikon perjantaina Johanna Brunn opetti haastattelun perusteita ja saimme tehtäväksi pitää pienen gallupin kampuksella. Tuntemattomien ihmisten kohtaaminen ei ollut itselle uutta, joten tehtävä sujui aika kepoisesti.  Moni sai samana viikonloppuna haastateltua löytämänsä henkilön, mutta itse jouduin lykkäämään sitä seuraavalle maanantaille. Itse pääsin siis haastattelemaan vasta 4.3 ja kuvaaman ensimmäisen kerran 6.3. Toisen ja viimeisen kuvauspäivän pidin 18.3.
Julkaisun henkilöön päädyin oman kiinnostuksen kautta. Vähemmistön historia ja kulttuuri ovat kiehtoneet minua pitkään ja päätin, että nyt olisi hyvä aika tutkia aihetta syvemmin. Haastateltavaksi valitsin Viktor Antinniemen, joka on 21-vuotias Drag-artisti helsingistä. Koko julkaisun suunnittelun aloitin ensin päättämällä päivät jolloin tulisin kuvaamaan ja haastattelemaan Viktoria. Tiedostin jo siinä vaiheessa, ettei kannata alkaa toteuttamaan molempia samalla kerralla sillä se söisi keskittymistä molemmista vaiheista sekä jos haastateltava ei ole tottunut olemaan kuvattavana saattaisi häntä ahdistaa koko haastattelun ajan se vaihe kun ottaisin kuvat. Tapasin Viktorin siis 4.3 maanantaina Helsingin Talvipuutarhassa. Tapaaminen sujui leppoisasti ja huomasin heti ettei haastateltavaani jännittänyt tilanne yhtään. Päin vastoin. Jouduin keskeyttämään kahden ja puolen tunnin haastattelun, koska materiaalia alkoi olemaan enemmän kuin tarpeeksi. 
Ensimmäinen kuvauspäivä 6.3 keskiviikkoa.
Halusin kuvata Viktoria studiolla, koska koen, että dragin yksi tärkeimmistä tekijöistä on visuaalinen näkyvyys. Tällä tavoin saataisiin näyttävät ja teatraaliset kuvat hänen drag hahmostaan. Kuvaukset sujuivat hyvin siihen nähden, että mitään budjettia ei ollut. Näin jälkeen päin kuvia katsellessa olisin toivonut hieman erilaisia kuvia, mutta olen silti lopputulokseen tyytyväinen. 
Toinen kuvauspäivä 18.3 maanantai.
Toisella erää halusin kuvata Viktorin arkea, jotta saisin lehteen myös dokumentaarisen tarinan hänestä. Saavuin Vuosaareen aamulla ja lähdin vasta illalla. Kuva karsinnassa päädyin pitäytymään vain hänen laittautumisessaan, koska tunsin, että kaikki muu olisi irrallaan kontekstista. Hieman jännitti miten aika tulisi menemään sillä se on useamman tunnin projekti. Onneksi Viktor oli niin sosiaalinen, että juttua riitti, samoin kuin myös kuvattavaa.
Taitto vaiheet.
Tätä osiota olin odottanut eniten. Jo kurssin alussa ennen kuin tiesin sisällöstä tai ideasta mitään olin tehnyt esileiskan taittotiedostolle ja vaadin itseltäni sinne useampaa kapeaa palstaa, koska juuri sen halusin oppia tällä kurssilla. Taitto vaiheessa huomasin, että tätä kyseistä asiaahan voisi työstää maailman tappiin asti. En edes tiedä kuinka monta v*ttua taittoa pyöritellessä tuli, mutta sain kun sainkin sen valmiiksi, siitä huolimatta, että lehti alkoi tulla ja painajaismaisesti uniin. Tosin vieläkin kun katselen kädenjälkeäni löydän kokoajan virheitä ja toivoisin pääseväni takaisinpäin. 
Lopputulos oli odotettua paljon parempi ja en voi sanoinkuvailla sitä tunnetta kun lehti oli valmis. Tämän kurssin palkitsevin osuus on saada jotain näin upeaa ja konkreettista itselleen ja sen lisäksi sen voi myös viedä työhaastatteluihin työnäytteenä!
Luonnokset
Studiokuvat
Kurssin dokumentointia
Back to Top